bongo.png

17 september 2014 | EenVandaag

In EenVandaag aandacht voor muziektherapie. Muziektherapeut Manon Bruinsma, mantelzorgers en neuropsycholoog Erik Scherder over de effecten van muziektherapie.

Tijdens filmfestival IDFA 2014 wordt de documentaire ‘Alive Inside’ vertoond. Dat is een Amerikaanse documentaire van Michael Rossato Bennett over de invloed van muziektherapie op dementerenden. IDFA vindt plaats van 19 tot 30 november.

De film toont hoe muziek uit het verleden de lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen van dementerende ouderen doet herleven. De verborgen schatten van het geheugen komen weer aan de oppervlakte.

Door de vergrijzing heeft Nederland inmiddels een kwart miljoen dementerenden. Muziektherapeute Manon Bruinsma (website) werd enorm geraakt door Henri, een van de ouderen uit de documentaire, de trailer werd een tophit op YouTube en haalde zelfs CNN. Trailer met Nederlandse ondertiteling op YouTube

Manon heeft in verpleeghuis Marken Haven dementerenden een IPod met hun persoonlijke muziek gegeven. "Wat er dan gebeurt lijkt wel een wonder," volgens Manon. Ook wetenschappelijk onderzoek geeft een spectaculaire toename van levenskwaliteit aan.

Radio EenVandaag

In het programma Radio EenVandaag gaf Manon Bruinsma tekst en uitleg over de film en het bijzondere van muziektherapie voor dementerenden.