trommelende-handen.png

cover muzikale gezinssculpturen

Jack Verburgt (2007) - Werken met muzikale gezinssculpturen.

In dit boek wordt de gezinssculptuur als muzikale werkvorm binnen de therapeutische behandeling van onder meer persoonlijkheidsstoornissen beschreven.

Bij de gezinssculptuur wordt met behulp van muziekinstrumenten in de ruimte een beeld neergezet dat weergeeft hoe iemand de betrekkingen in zijn of haar familie waarneemt. Door de instrumenten te gaan bespelen worden de betrekkingen in dat gezin hoorbaar en zichtbaar en komt de bijbehorende emotionele lading naar boven. De werkvorm biedt mogelijkheden om te komen tot inzicht in de achtergrond van de eigen problematiek en een nieuwe kijk op de eigen sociale realiteit c.q. de betekenisvolle relaties. Van daaruit kunnen concrete veranderingen doorgevoerd worden. Veranderingen komen tot stand door de wisselwerking van doen, denken en voelen.

Jack Verburgt is in 1983 afgestudeerd als pedagoog aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1989 voltooide hij de studie muziektherapie aan het conservatorium te Enschede. Sindsdien werkt hij, als muziektherapeut, bij GGZ-instelling de Gelderse Roos en GGZ Oost-Brabant.

Interne uitgave van de Gelderse Roos. Te bestellen via: Jack Verburgt verburgt1956[at]gmail.com.

Boekrecensie door Gerben Roefs.