gitaar.png

Thema

Let's Play!

2015 Flyer A5 EMTDay FRONT NL15 november 2015 - Europese Dag van de Muziektherapie
DIVERSE ACTIVITEITEN IN HEEL EUROPA!

Kom naar onze landelijke viering van deze dag in Utrecht!
Meer informatie over het programma.

Om de bekendheid van muziektherapie te vergroten wordt elk jaar op 15 november de European Music Therapy Day worden gehouden. Op 15 november 1990 werd de EMTC opgericht en bijna 30 landen hebben zich erbij aangesloten. De EMTC is de European Music Therapy Confederation, het verband van Europese beroepsverenigingen voor muziektherapeuten. De EMTC stimuleert de ontwikkeling van het vak van muziektherapeut en zorgt voor uitwisseling en samenwerking tussen de lidstaten.

Muziektherapeuten, de specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, houden open huis en organiseren workshops. Bijzondere, hartverwarmende optredens vinden plaats. Sommige activiteiten vinden plaats in de week voor of na 15 november. Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op www.europeanmusictherapyday.com.

Let’s Play! is dit jaar ons thema. Graag nodigen we je uit om met ons mee te spelen. Samenspelen, mensen met elkaar verbinden door muziek, is één van de meest essentiële onderdelen van muziektherapie. Als muziektherapeuten willen wij iedereen die verbindende kracht van muziek laten ervaren en tonen hoe dit mensen, die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen, kan helpen om weer vooruit te komen.

Muziek maakt gezond!

Muziek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Muziek kan herinneringen oproepen of uitdrukking geven aan onze gevoelens, helpen onze emoties te uiten en met elkaar te delen.

We staan meestal niet stil bij de werking van deze muziek. Uit onderzoek blijkt: muziek is goed voor je brein, het is prima voor je lijf, je gaat erdoor bewegen, muziek maakt je emoties los en brengt je in een goede stemming. We weten ook dit: iederéén is muzikaal!
Je kunt de kracht van muziek zelf inzetten, door bewust naar muziek te luisteren, een instrument te bespelen of te zingen. Het positieve effect daarvan op onze gezondheid is aangetoond.

Muziektherapie helpt

Muziektherapie is een gevestigde en op onderzoek gebaseerde behandelvorm in de gezondheidszorg.
In Europa zijn meer dan 5000 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam in instellingen voor gezondheidszorg, scholen, verpleeghuizen of in particuliere praktijken. Ze helpen bijvoorbeeld kinderen met verstandelijke beperkingen, autisme of gedragsstoornissen, volwassenen met depressies, trauma’s of angsten en ouderen met Parkinson of dementie.

Muziektherapie helpt mensen door middel van muziek. Hoe werkt dit? In de muziektherapie kunnen cliënten luisteren naar muziek, een breed scala van instrumenten bespelen en gebruik maken van hun stem. Zij creëren een muzikale taal om hun emotionele en fysieke omstandigheden te kunnen weergeven. Hierdoor kunnen zijn contact maken met hun innerlijke zelf en anderen om hen heen. Een goed opgeleide muziektherapeut ondersteunt de cliënt op een muzikale manier en stimuleert ontwikkeling of verandering, tegemoetkomend aan de individuele behoeften.

Muziektherapeuten hebben een gedegen opleiding op HBO of Masterniveau gevolgd om op verantwoorde wijze een behandeling te kunnen aanbieden. In Europa zijn meer dan 5000 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam in instellingen voor gezondheidszorg of in particuliere praktijken. Ze bereiken hiermee slechts een klein deel van de mensen die geholpen zouden kunnen worden.

Muziektherapie toepassen is effectief, kostenefficiënt en draagt veel bij aan een warm behandelklimaat.

European Music Therapy Day wordt ondersteund door de Ambitus Foundation.