slagsticks.png

Thema: The Rhythm of Life!

15 november 2014 - DIVERSE ACTIVITEITEN IN HEEL EUROPA!

Om de bekendheid van muziektherapie te vergroten zal vanaf dit jaar op 15 november de European Music Therapy Day worden gehouden. Op 15 november 1990 werd de EMTC opgericht en bijna 30 landen hebben zich erbij aangesloten. De EMTC is de European Music Therapy Confederation, het verband van Europese beroepsverenigingen voor muziektherapeuten. De EMTC stimuleert de ontwikkeling van het vak van muziektherapeut en zorgt voor uitwisseling en samenwerking tussen de lidstaten.

Op European Music Therapy Day zullen op verschillende plekken in Europa muzikale activiteiten worden georganiseerd. Muziektherapeuten, de specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, houden open huis en organiseren workshops. Bijzondere, hartverwarmende optredens vinden plaats. Deelnemers vertellen hoe muziektherapie hen helpt. Op European Music Therapy Day laten we de muziek spreken. Muziek kan worden beschreven als ‘the rhythm of life’. Daarom staat dit thema op de eerste European Music Therapy Day centraal. Meer informatie is te vinden op www.europeanmusictherapyday.com.

Muziek maakt gezond!

Muziek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Muziek kan spannend of kalmerend zijn, vreugdevol of aangrijpend, herinneringen oproepen of uitdrukking geven aan onze gevoelens. We staan meestal niet stil bij de werking van deze muziek. Uit onderzoek blijkt: muziek is goed voor je brein, je wordt er slimmer van, het is prima voor je lijf, je gaat erdoor bewegen, muziek maakt je emoties los en brengt je in een goede stemming. We weten ook dit: iederéén is muzikaal! Je kunt de kracht van muziek zelf inzetten, door bewust muziek te kiezen, een instrument te bespelen of je stem muzikaal te gebruiken. Het positieve gezondheidseffect daarvan is aangetoond.

Muziektherapie helpt

Muziektherapeuten zijn gespecialiseerd in het toepassen van muziek bij ziektes en ernstige problemen. Ze helpen bijvoorbeeld kinderen met verstandelijke beperkingen, autisme of gedragsstoornissen, volwassenen met depressies, trauma’s of angsten en ouderen met Parkinson of Alzheimer. Individuele- en groepssessies worden onder andere aangeboden in ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen en revalidatie instellingen.

Muziektherapeuten hebben een gedegen opleiding op HBO of Masterniveau gevolgd om op verantwoorde wijze een behandeling te kunnen aanbieden. In Europa zijn meer dan 5000 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam in instellingen voor gezondheidszorg of in particuliere praktijken. Ze bereiken hiermee slechts een klein deel van de mensen die geholpen zouden kunnen worden.

Muziektherapie toepassen is effectief, kostenefficiënt en draagt veel bij aan een warm behandelklimaat.

European Music Therapy Day wordt ondersteund door de Ambitus Foundation.