'Pillen eruit, muziek erin', de viool als heelmeester op intensive care

25 augustus 2018

NOS.nl | NOS OP3 | door Michael de Smit | video  

Het is een magisch moment. Idzard Silvius (60) raakt ontroerd door het vioolspel van Suzanne en Maria.

De twee musici spelen Mozart in de kamer op de intensive care-afdeling van het UMC Utrecht, waar Idzard ligt. De schooldirecteur was in maart nog kerngezond, maar kreeg een griep met ernstige complicaties. Sindsdien is hij verlamd en moet hij 's nachts beademd worden.

Terwijl een verpleegkundige de tranen uit zijn ogen veegt, bedankt Idzard de twee violistes. "Prachtig, zo mooi."

Bekijk in de video hieronder hoe Maria en Suzanne spelen voor Idzard Silvius.

Het is een groot contrast: livemuziek in een steriele klinische omgeving met patiënten. In sommige gevallen liggen die in coma of worden ze in slaap gehouden. Toch helpt de muziek ze. Dat is de overtuiging van de musici en het team achter het project MuzIC onder wie IC-verpleegkundige Lorette Gijsbers. "Vroeger brachten we patiënten op de intensive care in slaap en nu proberen we ze zo vitaal mogelijk te houden, omdat dat op termijn beter is."

Het idee achter het project is dus dat de muziek bijdraagt aan het herstel na het vaak ingrijpende verblijf op een intensive care-afdeling. Artur Jaschke is als klinisch neuropsycholoog ook betrokken bij het project. "We weten dat muziek het brein stimuleert. Mensen herstellen beter omdat het brein het lichaam activeert. Ik noem het een bypass van het brein." 

Er wordt al veel muziek gespeeld op andere afdelingen in ziekenhuizen. Daar herstellen mensen beter. "De vraag is of we dit door kunnen vertalen naar mensen die op de intensive care liggen", zegt Artur Jaschke. "Pillen eruit, muziek erin. Toppie!"

Lees hier het volledige artikel op NOS.nl. 

Deel dit via:
Terug naar het blogs overzicht