Lev en Isabel zijn te vroeg geboren. Hebben zij baat bij gitaarmuziek?

26 november 2018

NOS.nl | video  

Het is nog niet bewezen dat de behandelmethode werkt, maar in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een bijzonder experiment van start gegaan. Te vroeg geboren baby's krijgen daar muziektherapie in de hoop dat hun ontwikkeling erdoor wordt gestimuleerd.

De pasgeborenen hebben een grote achterstand: zo zijn organen vaak niet volgroeid, eten de baby's niet goed en loopt hun cognitieve ontwikkeling achter.

Een van de baby's die onderdeel is van het experiment is Lev. Hij is elf weken te vroeg geboren en ligt op de intensive care. Lev krijgt gitaarklanken te horen. Die worden gemaakt door Anne-Greet van Ravensbergen, die stage loopt in het UMGC. "Ik speel zachtjes akkoorden, om niet te veel prikkels te geven", zegt ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1

[...]

Gangbaar in VS

In Nederland is het het eerste experiment op een afdeling neonatologie, maar in de Verenigde Staten is muziektherapie bij pasgeborenen veel gangbaarder.

"Het probleem is dat Nederland een evidence based maatschappij is, zegt Artur Jaschke bij Nieuws en Co. Hij is lector muziektherapie en wetenschappelijk leider van het onderzoek. "Als het niet bewezen is, mag het geen onderdeel zijn van een behandelplan en kunnen we het dus niet gebruiken."

Lees hier het volledige artikel op NOS.nl. 

Bekijk hier de video over de zeven weken oude Isabel, die muziektherapie krijgt:

Deel dit via:
Terug naar het blogs overzicht