Minder pijn en angst met muziek

07 november 2018

amazingerasmusmc.nl | cover story | door David Drexhage 

Onderzoeker Marianne van der Heijden promoveerde op 7 november 2018 op haar proefschrift Music in Medicine, the value of music interventions for hospitalized children. Van der Heijden verrichtte haar onderzoek in de Muziek als Medicijn-onderzoeksgroep. Het is de eerste promotie op het gebied van helende werking van muziek bij kinderen. 

Vier groepen

Er zijn al jaren aanwijzingen dat muziek invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn. Van der Heijden, onderzoekster op de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC, heeft bij verschillende groepen kinderen in ziekenhuizen onderzocht welke effecten het luisteren naar muziek heeft. De groepen die Van der Heijden onderzocht zijn prematuur geboren kinderen opgenomen op de neonatologie intensive care unit, kinderen van 0 tot 18 jaar oud die een operatie ondergaan, jonge kinderen die met brandwonden in het ziekenhuis zijn opgenomen, en kinderen vanaf 3 jaar die pijnlijke procedures ondergaan op de spoedeisende hulp. 

[...]

Meerwaarde

Van der Heijden: “De vraag ‘werkt muziek’ vereist een genuanceerd antwoord, maar de algemene conclusie van dit proefschrift is positief. Muziek wordt meestal alleen gewaardeerd voor plezier en vermaak, maar kan ook een meerwaarde hebben voor kinderen met pijn en angst. Muziek verdient een toekomst in het ziekenhuis.” Muziek is volgens copromotor prof. dr. Hans Jeekel van het Erasmus MC een behandelmethode die werkt, concludeert hij na jarenlang onderzoek. “Ik wil muziek inzetten als nieuwe en innovatieve behandeling in de gezondheidszorg.”

[...]

Marianne van der Heijden is medisch antropoloog gespecialiseerd in integrative medicine en zorginnovatie in Europa en Afrika. Zij onderzoekt de effecten van therapie met live muziek en opgenomen muziek bij kinderen die pijnlijke procedures ondergaan in het ziekenhuis. Van 2013 tot 2016 heeft zij vanuit de Muziek als medicijn-groep en de afdeling Kindergeneeskunde onder leiding van haar promotor prof. dr. Monique van Dijk onderzoek gedaan in het Red Cross War Memorial Children’s Hospital in Kaapstad, Zuid Afrika. Momenteel is zij als onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC. 

Lees hier het volledige artikel op amazingerasmusmc.nl 

Deel dit via:
Terug naar het blogs overzicht