15 november 2020 10:00 - 11:00

European Music Therapy Day - Make a Melody

15 november is de zevende Europese Dag van de Muziektherapie! 

Muziektherapeuten, de specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, houden open huis. We organiseren workshops en er vinden veel bijzondere optredens plaats. Dit jaar zullen een aantal activiteiten ook online te volgen zijn. Een deel van de activiteiten vindt plaats in de week rond 15 november. Je kunt alle informatie over de Europese Dag van de Muziektherapie vinden op musictherapyday.com, op muziektherapie.nl en via facebook @musictherapyday.

Make a Melody

Alle muziek bevat een melodie en dat is een belangrijk aspect. Dat geldt ook voor de melodie in een gesprek: probeer maar eens zonder melodie te praten, dan kun je voelen hoeveel je mist in de communicatie. In muziektherapie is het maken van een melodie een geweldige manier om contact te maken met een cliënt en nieuwe mogelijkheden van expressie te ontdekken. Tijdens de Europese Dag van de Muziektherapie laten we zien hoe het maken van een melodie in de muziektherapie werkt. Dus: kom langs en ‘make a melody’ op 15 november!

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is het gericht inzetten van muziek bij behandeling, onderbouwd vanuit onderzoek. In Nederland zijn meer dan 700 muziektherapeuten aan gezondheidszorginstellingen verbonden. Ze werken bijvoorbeeld met kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis, volwassenen met een depressie of angststoornis en ouderen met Parkinson of dementie. Dankzij muziektherapie kunnen cliënten hun gevoel beter uiten, zelfvertrouwen opbouwen, makkelijker contact maken en zelfs soepeler bewegen. 

Er zijn steeds meer vrijgevestigde muziektherapeuten waarbij iedereen terecht kan. Muziektherapeuten komen ook aan huis om mantelzorgers bij te staan in de zorg voor hun naaste, omdat muziek de last enorm kan verlichten. 

De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie

De NVvMT is de beroepsvereniging van muziektherapeuten in Nederland. Op onze website muziektherapie.nl vind je informatie over muziektherapie en over onze campagne "Muziek maakt gezond!". Muziektherapie is één van de vaktherapeutische beroepen. In Nederland wordt de Europese Dag van de Muziektherapie samen gevierd met de Week van de Vaktherapeutische Beroepen. Hierover vind je meer informatie op weekvandevaktherapie.nl. De NVvMT is aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB), de World Federation of Music Therapy (WFMT) en de European Music Therapy Confederation (EMTC).