accordeon.png

word lid button 3Aan alle muziektherapeuten die (nog) geen lid zijn van de NVvMT...

De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie NVvMT is een ledenwerfactie gestart. Wij zouden het geweldig vinden als iedere muziektherapeut deel wil uitmaken van ons actieve muziektherapie netwerk. Enkele voordelen van het lidmaatschap: de maandelijkse nieuwsbrief, het Tijdschrift voor vaktherapie (4x per jaar), vacature berichten, korting op studiedagen/nascholing, vermelding als muziektherapeut op muziektherapie.nl, juridische bijstand (enzovoorts!).

De NVvMT werkt keihard aan het bekender maken van muziektherapie (met infobrochures, de Dag van de Muziektherapie, Miracles of Music theatertour en meetings) en aan innovaties, zoals nieuwe muziektherapie-producten.

Als je je voor nu aanmeldt voor het lidmaatschap ontvang je een kortingcode voor het Congres Miracles of Music op donderdag 15 november 2018. Leden van de NVvMT ontvangen maar liefst €79 korting op de toegangsprijs van €139 en betalen maar €60.

Word jij ons 500ste lid? Kijk hier voor de lidmaatschapsvoorwaarden.

4th European Music Therapy Day

Woensdag 15 november vieren we de vierde Europese Dag van de Muziektherapie!

THEMA: 'HEARING YOUR VOICE'

WEB DVDM FLYER A5 NL

Het thema van de Dag van de Muziektherapie is dit jaar 'Hearing your voice'. Waarom? In muziektherapie luisteren we naar de stem van onze cliënten. We nodigen ze uit om zich te laten horen, via hun muziek, zang of instrumenten, met als doel ze te helpen in het omgaan met problemen. We nodigen je op de Dag van de Muziektherapie graag uit om jóuw stem te laten horen en zelf te ervaren hoe muziektherapie werkt.

Muziektherapeuten, de specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, houden open huis. We organiseren workshops en er vinden veel bijzondere optredens plaats. Sommige activiteiten zijn in de week rond 15 november.
Je kunt alle informatie over de Europese Dag van de Muziektherapie vinden op musictherapyday.com, op muziektherapie.nl en via facebook @musictherapyday.

Interview met Marco Borsato

Omdat het Studentenmagazine compleet in het teken van vernieuwing binnen muziektherapie en de doelgroepen waar wij mee werken staat, wilden wij vooral ook aandacht schenken aan een groep die helaas steeds groter wordt: vluchtelingen. Iemand die al jaren met deze groep mensen werkt binnen de stichting War Child, is de Nederlandse zanger Marco Borsato. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn ervaringen met het maken van muziek met en voor deze kwetsbare groep mensen.

Door Wendy Overwijk

Zou u kort iets kunnen vertellen over uzelf in combinatie met uw werk voor de stichting War Child?

“Sinds 1998 ben ik al ambassadeur van War Child. De organisatie vroeg mij om War Child meer bekendheid te geven en mensen bewust te maken van de problematiek van oorlogskinderen. Ik doe dat tot op de dag van vandaag met ongelooflijk veel plezier. Waar mogelijk probeer ik altijd aandacht te vragen voor War Child: in interviews, tijdens mijn concerten en op andere plekken waar ik als artiest kom. Ook thuis hebben we het geregeld over War Child en de manier waarop de organisatie kinderen over de hele wereld helpt met het verwerken van hun vaak heftige ervaringen.”

In uw werk met War Child bent u ook veel bezig met muziek. Met welk doel zet u de muziek in, en wat probeert u met de muziek te bereiken bij deze kinderen?

“War Child zet zich in voor een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen. Dat doen we onder meer door psychosociale hulp, bescherming en onderwijs te geven. Wat wij bij War Child al meer dan 20 jaar zien is die muziek daarbinnen heel belangrijk Is voor oorlogskinderen. Muziek is namelijk een hele belangrijke uitlaatklep. Vaak is het namelijk makkelijker voor kinderen om hun emoties te uiten door middel van muziek, dan erover te praten. Bovendien geeft het maken van muziek ook gewoon heel veel plezier. Het is daarom een van de creatieve methodes die onze experts in de veertien Landen waar we werken zo graag inzetten. Het slaat aan!”

Week van de VAKTHERAPIE

Van maandag 2 tot en met zondag 8 oktober 2017 vindt de Week van de Vaktherapie plaats in heel Nederland. In dit jaarlijks terugkerend evenement stellen meer dan 3.000 vaktherapeuten een bijzonder programma voor u samen zodat u met vaktherapie kennis kunt maken of uw kennis kunt vergroten.

De toepassing van vaktherapie kent een lange traditie in de geneeskundige GGz, ook internationaal gezien. Of u nu als cliënt met een psychologische hulpvraag, als doorverwijzer, als arts, als gemeenteambtenaar, als  zorgverzekeringsmedewerker of als politicus geïnteresseerd bent, u bent van harte welkom!

Kijk in het activiteitenoverzicht/muziektherapie voor het volledige programma tijdens de Week van de Vaktherapie en kom kennis maken met vaktherapie muziek!

Interview met Sanne Hans

In het teken van de Europese Dag van de Muziektherapie op 15 november, namen Loulou en Yanou namens de studentencommissie van de NVvMT een interview af met Sanne Hans. Sanne Hans, ook wel bekend van de band Miss Montreal, is een Nederlandse singer-songwriter wie momenteel op tv te zien is met o.a. haar eigen programma ‘Lieve S-S-Sanne’, waarin ze liedjes schrijft voor mensen met een bijzonder verhaal. Wij stelden haar een paar vragen met als thema: Muziek & Emotie.

Door Loulou Baudoin en Yanou Cantineau

In het programma schrijf je liedjes voor anderen. Wat betekent het voor jou om een liedje te schrijven voor iemand anders?

Heel veel. Niets is fijner dan mensen/fans blij maken met een cadeautje dat voor altijd blijft en recht uit mijn hart en nieren komt. Ik doe dit tien keer liever, dan kaartjes voor een show weggeven. Dat is ook leuk, maar dit is blijvend voor ons allemaal.       

sanne06 webDe liedjes raken stuk voor stuk de mensen voor wie ze geschreven zijn. Wat doet het met jou om iemand te raken met jouw muziek?

Het doet best veel met mij. De opnames zijn allang klaar en veel cases tollen nog door mijn hoofd. Ik heb ook nog contact met een paar mensen omdat je toch in een zeer korte tijd een hechte band met elkaar krijgt want je moet je allebei helemaal openstellen. En dat brengt natuurlijk emoties met zich mee. Soms moet ik wel drie keer slikken tijdens het spelen van het liedje of spreek ik verkeerde worden uit die helemaal niet in mijn tekst staan, haha! Maar dat wordt vergeven. Iedereen staat even stil bij een situatie en dat kan veel doen als je het in de vorm van muziek uit.