gong.png

FVB vaktherapie.nl Klik hier.

Muziektherapie.nl Klik hier.

week vd vaktherapie

12 tot 18 november 2018 in heel Nederland

Weekvandevaktherapie.nl

ArtMoves Logo

Workshops verzorgt door en voor Beeldende-, Dans-, Drama-, Muziek-,  (Kinder-)Psychomotorische- therapeuten (ook studenten zijn welkom).

2018 Oproep workshopgevers ArtMoves

Nieuwe datums 2018:

27 oktober: STEMGEHEIMEN, de non-verbale kant van je stem in het contact met je cliënt door Hetty Klompé.
15 december: nog niet bekend.

Meer informatie over deze workshops van ArtMoves

 

logo fvbOp zaterdag 3 november vindt het FVB-Congres 'Vaktherapie werkt. Hoe dan?' plaats bij de Kenniscampus in Ede.

Als thema is er gekozen voor de werkingsmechanismen binnen de vaktherapie. Door stil te staan bij de vraag ‘Hoe werkt vaktherapie?’ willen we jou als vaktherapeut stimuleren in het proces van wetenschappelijk denken over het eigen vak. En dat begint al heel dichtbij in de dagelijks beroepspraktijk. Hoe? Door je af te vragen waarom werkt nu eigenlijk wat ik doe? Welke werkingsmechanismen zie ik daarin? Kan ik die beschrijven? 

Twee benaderingen van werkingsmechanismen staan tijdens de workshops op het congres centraal: de stoornisgerichte benadering en de stoornisoverstijgende/transdiagnostische benadering. 

  • De stoornisgerichte benadering
    Vaktherapie heeft als aangrijpingspunt de psychopathologie zoals bekend uit de DSM 5. Vaktherapie heeft hiermee een plaats in de zorgstandaarden en generieke modulen.
  • De stoornisoverstijgende/transdiagnostische benadering
    Vaktherapie richt zich hierbij op de transdiagnostische factoren zoals beschreven in de Generieke Module Vaktherapie (GMVT). Transdiagnostisch werken in de vaktherapie betekent dat mogelijk meerdere stoornissen kunnen profiteren van de interventies.

In de ochtend zal Prof.dr. W. Cahn in haar keynote lecture een beeld schetsen hoe wetenschap en praktijk zich in de (geestelijke) gezondheidszorg op een constructieve manier tot elkaar kunnen verhouden.
’s Middags vinden er 15 workshops plaats: 7 transdiagnostische workshops en 8 stoornisgerichte workshops. Er zijn twee workshoprondes. Elke ronde kun je aan één workshop deelnemen.

Meer informatie over de Keynote lecture en de workshops.

Kosten 
Bedragen zijn inclusief lunch en borrel. Leden € 130; Studentleden € 25; Niet-leden € 225; Niet-leden student € 45.
Ben je niet-lid student, neem dan eerst even contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Accreditatie
Deze studiedag is geaccrediteerd door het Register Vaktherapie met 5 accreditatiepunten.

Inschrijven is nog mogelijk tot 15 oktober via de FVB-website, https://fvb.vaktherapie.nl/agenda!

MMM logo roodweek van de vaktherapieMiracles of Music logo

 

De Dag van de Muziektherapie valt voor het eerst samen met de Week van de Vaktherapie. Dat betekent dat je de hele week lang (ook samen met andere vaktherapeuten) activiteiten kunt organiseren. Het thema van dit jaar is: Music moves me. Op de Dag van de Muziektherapie zelf organiseren we samen met Miracles of Music een groot congres!

Congres Miracles of music 

Muziek is goed voor het brein, je gezondheid en de kwaliteit van leven. Hoe dat precies werkt ontdek, hoor en ervaar je op het Miracles op Music Congres op 15 november – de vijfde Europese Dag van de Muziektherapie, die in zeker dertig landen gevierd wordt.
Van het programma wil je eigenlijk geen enkel onderdeel missen. De hoogleraren Erik Scherder, Dick Swaab en Henk Jan Honing, die het onderwerp vanuit wetenschappelijk perspectief belichten, zijn niet alleen zwaargewichten op hun vakgebied maar ook voortreffelijke performers. Dat muziek vooral iets is dat je moet beleven wordt duidelijk tijdens de bijdragen van concertpianiste Klara Würtz, violiste Merel Vercammen en bassist Lucas Dols. En dan is er nog de film van Pim Giel die samen met muziektherapeuten laat zien welke, vaak verbluffende resultaten er met muziektherapie bereikt worden. Het geheel wordt gepolijst met een muziekbelevenismarkt en randprogrammering met stands. 

Het dagprogramma kun je vinden op de site van Miracles of Music. De inschrijving is begonnen. 

Datum: donderdag 15 november 2018, 9-17 uur
LocatieVU, Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
Deelnamekosten: € 115 excl. btw. NVvMT leden betalen slechts 60! In de NVvMT nieuwsbrief, die alle leden ontvangen, staat hoe je je met korting kunt inschrijven. De studentenprijs is 45.  
Voor wie: Muziektherapeuten, Behandelaars care en cure, GGZ, V&V, VGZ en ziekenhuizen, Verplegenden en verzorgenden, Mantelzorgers en patiënten, Managers, Muzikanten, Gemeentes zorg & welzijn.

Miracles of Music logo

Samen met muziektherapeuten heeft Miracles of Music een laagdrempelig educatief programma voor mantelzorgers, verzorgers en andere zorgprofessionals ontwikkeld.

Ervaren, leren, doen
Tijdens een inspirerende Miraculous Meeting ontdekken en ervaren zowel mantelzorgers, als verzorgenden en zorgprofessionals, de kracht van muziek en muziektherapie. In een muzikaal en educatief programma krijgen ze bovendien handvatten aangereikt om zelf met muziektherapie aan de slag te gaan.

Meer informatie over Miracles of Music Educatief.

MoM educatief toelichting verkleind

De Vlaamse Vereniging voor Muziektherapie (VVM) presenteert:

“Entrainment / Pain and subjectivity”

Gastdocent Prof. Dr. Susanne Metzner uit Duitsland

Entrainment is een kortdurende muziektherapeutische methode voor pijnbehandeling.

Vanuit een theoretische introductie en praktische ervaring geeft Susanne Metzner bijscholing in dit werkmodel, met ruimte voor discussie, reflectie en oefeningen. Als voertaal wordt Engels gebruikt met vertaling in het Nederlands wanneer nodig.

De workshop vindt plaats van donderdagmorgen 22 november tot zaterdagmiddag 24 november 2018, in het mooie, afgelegen kader van de Norbertijnenabdij te Mol-Postel. De intensieve, praktijkgerichte benadering impliceert een beperking van het aantal deelnemers tot een maximum van twintig.

Deelnamekosten: (cursus en verblijf/eten) €295.

Voor meer informatie en inschrijvingen, e-mail: jsebrechts @ skynet.be 

Bijeenkomst voor muziektherapeuten werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Datum & tijd: donderdag 29 november 2018, 14.00 - 18.00 uur

Locatie: De Rozelaar, Rozenstraat 9, 3772 JH Barneveld
Accreditatie SRVB (aangevraagd): 4 studiepunten.

Thema: Executieve functies.
Marijke Groothuis is uitgenodigd om een presentatie en workshop te geven over executieve functies. Wat zijn deze functies, hoe ontwikkelen deze zich en hoe kunnen we binnen onze doelgroep met muziektherapie er aan werken. 

 
Meer informatie en aanmelden: werkveldVGZ-MT [at] nvvmt.nl 

Miracles of Music logoZe behoren tot de besten in hun vak en zijn geboren performers: de professoren Henkjan Honing (muziekcognitie), Dick Swaab (neurobiologie) en de van meerdere TV-optredens bekende Erik Scherder (neuropsychologie). U zit gegarandeerd op het puntje van uw stoel wanneer ze u uitleggen, laten zien en zelfs letterlijk laten ervaren hoe muziek uw brein beïnvloedt.
miracles foto 300x178Dit spetterende theatercollege wordt afgewisseld met live muziek en met enkele scènes uit de documentaire Miracles of Music (van Pim Giel) over de opmerkelijke effecten van muziektherapie. Want muziek is niet alleen fijn – muziek maken en luisteren is ook goed voor de ontwikkeling, gezondheid en de kwaliteit van leven. Met muzikale optredens van niemand minder dan soulzangeres Berget Lewis en saxofonist Benjamin Herman met band.

De theatershow is onderdeel van het project Miracles of Music, waarin wetenschappers, muziektherapeuten en musici zich sterk maken om muziek de plaats te geven die ze verdient in ons leven, de zorg en het onderwijs. De NVvMT is partner in dit project.

Rotterdam De Doelen
Zondag 2 december 2018, 19.00 uur
Prijs: € 29,00 (3e rang), € 35,00 (2e rang), € 45,00 (1e rang) 
Kaarten bestellen en meer informatie over de show.

304871 emtc19 logo rgb uden data 650x350 

Call for abstracts

Abstracts for paper presentations, posters, workshops, roundtables and symposia are invited in all areas relevant to music therapy.

DEADLINE FOR ABSTRACT SUBMISSION IS 

15 OCTOBER 2018 (6:00 PM CET)

Meer informatie over locatie, aanmelding en programma.